Om de vackraste sångerna

Och det var väl ungefär klockan 13:15 den där lördagen i oktober, som bröstkorgen åter öppnade upp sig som en gotisk katedral där hjärtat klämtade som en alldeles för maniskt svängande kyrklocka. det är något alldeles särskilt det där, att plötsligt fysiskt befinna sig inför ett makabert konstverk som skapades för nästan hundra år sedan. eller i det här fallet, bortåt sextio konstverk. av nils dardel. herrejestanes. jag försökte förklara det häromveckan, med att ett konstnärskap kan vara som det där bästa bandet man någonsin hört, där enskilda konstverk kan vara som en av de bästa låtarna man någonsin hört. de där låtarna som liksom öppnar upp blodådrorna och gör att blodet plötsligt forsar fram fritt snarare än sakta pressas ut i länderna som en trögflytande sörja. den där låten som man kan lyssna på om och om igen och varje gång hitta nya nyanseringar, något nytt ackord på precis rätt ställe, en baktakt man aldrig hört förut som öppnar upp för nya känslor, nya tolkningar och nya sätt att se - precis så, precis som dem där världens bästa låtarna, där varje ackordskiftning är ett nytt penseldrag. jag fick en ny favoritlåt i lördags, när jag för första gången stod framför den drunknade flickan II (gouache 1919) som jag aldrig någonsin tidigare sett i verkligaste livet utan bara i dåliga svartvita reproduktioner. jag har alltid tilltalats av motivet, men aldrig någonsin sett penseldragen. de där gröna partierna i dandyns ansikte, och i ett av flickgestalternas. det är något schieleanskt över det sättet att behandla koloriten. något sjukligt, ångestdrabbat. det fullständigt sköljde över mig. linjeföringen i blicken. 

Jag hade hjärtklappning hela första kvarten och jag har inte hämtat mig än. när jag har gjort det ämnar jag försöka skriva något mer konkret kring själva utställningen men jag vet inte vad det blir av det eller var jag gömmer det. 


Och det var något alldeles särskilt med det där skymningsljuset som krackelerade hela atmosfären medan svarta skogssilhuetter passerade utanför tågfönstret den där kvällen i oktober då vi reste mot västkusten där det alltid regnar. något alldeles särskilt med tjärnskymtarna och höstsonetterna. tågbyte i göteborg och vindlande spår. i halmstad föll regnet från det att vi kom till det att vi åkte hem och den planerade bussfärden till konstmuseet byttes ut mot en resa i en taxi som faktiskt var en buss. och den planerade bussfärden in mot centrum igen, när jag tagit flera varv i utställningssalen, ramlat psykiskt över min egna fötter, bytt några snabba ord med intendenten och led av separationsångest byttes även den ut mot en taxi som faktiskt var en buss (vi tror inte att det finns vanliga taxibilar i halmstad) då vi efter femtio meter hade dyngsura ben och ett paraply som vek sig för vinden.


Det skulle sedan visa sig att vi såg mer av flygplatsområdet än själva halmstad men vi kastade ett öga på norre port mellan ölen, blev eskorterade av en kebabätande pojke till någon bar, klagade på illaluktande öl som blev utbytt (2 gånger) och insåg att utelivet i halmstad inte är något att hänga i granen men det spelade absolut ingen som helst roll för hjärtat var stort som en luftballong där i sviterna av de där fantastiska låtarna som rymdes inom de vita väggarna några kilometer från regionbussterminalen.

Om att hitta någon man aldrig visste att man sökte



Jag skrattar med munnen full av blod och vrålande hesa skri åt dig!
        - Pär Lagerkvist, ur Stinkande avskrädeshög, Ångest 1916


Vidunderlig, vidunderlig är människan! 
Aldrig såg jag något med så oerhört köttiga läppar. 
Aldrig såg jag något med så oerhörda tomma valv ovan ögonens glober. 
Aldrig såg jag något med en sådan oändlig längtan in mot sitt eget hjärta.
         - Pär Lagerkvist, ur När du möter en människa på gatan, Ångest 1916


Om himlavalvet vore av blankpolerat spegelglas och inte så dumt och suddigt 
blått som nu är fallet, skulle det vara mera ett nöje att leva. 
Mänskorna, bergen och de gamla ståtliga träden runt kring i världen 
skulle man kunna se förlöjligade, förvridna, förstorade däruppe, och alltid 
högst i kupan sig själv, upp- och nedvänd, med sprattlande ben. 
Det är möjligt att man allt fortfarande helst skulle välja att se världen 
sådan den är; men fann man någon gång livet platt, förnuftigt, fånigt 
välreglerat, skulle man kunna titta upp i himlen och övertyga sig om 
att det hela likväl är en ganska underlig historia.
            - Pär Lagerkvist, Om himlavalvet vore av blankpolerat glas, Ångest 1916



Om jakten på den försvunna skatten

Det var söndag och därmed 3 år sedan jag åkte ut till telefonplan med magen full av red stripe och mötte upp den där killen som nästan alltid då hade hatt för att träffa honom och bara honom och med vetskapen om att jag skulle träffa bara honom. 3 år sedan, det är helt vanskligt hur tiden går. så på söndagen den 7 oktober anno 2012 firade vi således vårt treårsjubileum. eller firade och firade, jag låg i konvalescens efter sviterna av mötet med tösera kvällen innan. nåväl, vi har aldrig varit sådana som tänder levande ljus och håller hand på restaurang. vi ligger mer som ekorrar och kurar. kärleken stekte i alla fall hamburgare till mig med smak av träkolsgrill, men det handlade nog mest om att han de facto inte låg för döden just den dagen och inget annat. 

Men det var inte det jag skulle skriva om. jag skulle skriva om det makabra i att jag inte bara inte kommer att få se dardels eminenta vattenfallet (1921) i mjellby i helgen, utan även om att den skall säljas på bukowskis på deras stora höstauktion och därav kommer gömmas där när jag är i mjellby! bevare mig väl! och precis som när akvarellen av den döende dandyn (1918) basunerades ut anno 2007 för omvärlden att bjuda på finns här inget utropspris. spekulanterna får helt enkelt avgöra vad den kan vara värd men det tisslas och tasslas i hörnen om att det är fullt möjligt att den går upp i eller över beloppet för den stora oljan av dandyn 1988, det vill säga magra 13 miljoner svenska riksdaler. akvarellen i fråga gick för blygsamma 3,25 miljoner anno 2007.

Så det blir med andra ord till att infiltrera bukowskis visning för att få se detta storslagna vattenfall alldeles på riktigt. det hade känts kongenialt att visa upp det på mjellby men om det nu skall envisas med att det skall stå i någon gammal auktionssal får jag väl styra kosan dit också. bevare mig väl om den skall gömmas i någon rik knös ägor (förmodligen kommer denna rika knös inte ha en aning om vad denne egentligen då sitter på för livsviktig skatt utan endast ha dollartecken lysande i ögonen som någon jäkla jerry devine från velvet goldmine).

Anywho, visst sjutton uppskattar jag att denna höst går i dardels tecken (även lilla akvarellen Parisergata från 1915 står nu till förfogande på bukowskis höstauktion med utropspris på 160 000-180 000 riksdaler), men ändå kan jag inte låta bli att tycka att det nu tafsas lite väl mycket på mitt hjärtas fröjd. jag har som bekant alltid varit en sådan som är dålig på att dela. på sätt och vis känner jag mig lite som indiana jones i fråga om vattenfallet - that belongs in a museum! om jag nu själv inte får ha verket i min sovalkov. det är ju ett nyckelverk i den dardelska oeuvren där alla hans absolut bästa kvalitéer kommer fram, likaså många av hans återkommande figurer och tematiska grepp. och koloriten! vilken prakt, vilken fröjd! det är ett verk som inte skall gömmas i någon privatsamling och med tanke på att det är av samma klass som visit hos excentrisk dam och crime passionnel borde dessa nästan hållas ihop. om inte i min lägenhet så möjligen på moderna som äger de två andra av hans mer betydande oljor. om nu inte någon himla bra människa som förtjänar att ha något sådant enormt fantastiskt på sin vägg och förstår vidden av det hela ropar in det. men det har jag stor anledning att starkt betvivla.


Om själaglädjen

Jag är nervositetskollrig inpå bara benen. 10 dagar kvar till avresa och 11 tills det smäller och dörrarna öppnas till den första separat-utställningen med dardel i mitt mannaminne ty det är de facto 24 år sedan något sådant sist gjordes och då var jag som bekant inte mer än ett koltbarn som åkte runt på bmx och åt glass snarare än förkovrade mig i konsten. om 11 dagar händer det. tåg är bokat, hotell är bokat och flyg hem är bokat och det är faktiskt så himla fint att kärleken slänger ut så mycket pengar för att följa med mig och se mitt hjärtas dans och själaglädje nils. ojojoj, ojojoj. och de har fokuserat helt rätt där på museet kring halmstad och idag skanderar nils barnbarn på fb-väggen att alla måste åka och det är fantasimålningarna som står i fokus och hurra hurra det är sant! inga tråkiga porträtt från salonger och inga jönsiga folkskildringar, nä fy fan här skall vi ha det bästa av det bästa, créme de la créme, självaste gräddhyllans grädde! får jag se utan pardon (1919) i verkliga livet kommer jag förmodligen trilla omkull (det är den jag hoppas mest på och tror ganska starkt att de kommer att visa) och bara de har skeppat dit exekution (1919) blir det till att hålla hårt i hjärtat så att det stannar kvar i bröstkorgen (den är för jävla viktig alltså). och j måstemåste få se visit hos excentrisk dam (1921) som förändrade och startade allt och gjorde att jag kände mig berusad och extatisk utan att ha druckit en droppe (ja, jag skrek och sprang första gången jag såg den, det där gröna ljuset, det gröna ljuset) och crime passionnel (1921) som är för evigt inpräntad på min hud. jag vet att de kommer visa drömmar och fantasier-sviten (1922) och bara en sådan sak, bara en sådan sak. och måtte de bara ha dragit dit vattenfallet(1921)och och och

sa förresten att jag inte kan vänta?